Jumping Jack

Tahle hra jistě nikoho neuchvátí svojí grafikou a ani zvukovými efekty. Po vizuální stránce snad již ani nemůže být prostější. Nicméně i přesto se skákající Jack stal mezi herními tituly pro ZX Spectrum klasikou. Zajisté za tento fakt může samotná herní myšlenka a chytlavá hratelnost, pro kterou si ji hráči oblíbili. Vaším úkolem je dostat postavičku Jacka do horní části obrazovky. Každá obrazovka je rozdělena do osmi podlaží, přičemž Jack musí postupně proskakovat pohybujícími se otvory v podlaze do vyšších pater. Skok je nutné přesně načasovat, jinak se hlavou prásknete o přepážku nad vámi, čímž přijdete o jeden život. Ten také ztratíte ve chvíli, pokud Jack propadne dírou v podlaze do nižšího patra.

Vše se navíc začne komplikovat ve vyšších úrovních, kde se musíte vyhýbat různým potvorám, které se vám staví do cesty. Jejich počet úměrně vzrůstá s číslem navštívené úrovně. Úrovní je celkem dvacet, s každou dokončenou se vám na obrazovce vypíše jedna řádka z balady o skákajícím Jackovi. Když dáte dohromady pět řádků balady (jeden verš), přibude vám život k dobru. Pokud si chcete přečíst celou baladu a nechce se vám procházet všechny úrovně, můžete si zobrazit originální instrukce, které jsou u tohoto titulu dostupné. Projít celou hru není vůbec jednoduché, k tomu, aby se vám to podařilo, budou zapotřebí pevné nervy a obrovské množství trpělivosti.

Konverzi hry ze ZX Spectra vytvořili Stamil a Martin1 v roce 2019. Ve hře nechybí zvukové efekty a podpora joysticku. Rozhodně si tuto chytlavou hru zkuste zahrát.

Stažení pro ViLi ROM: JumpJack.zip

Pavero a Solaris104

Příspěvek byl publikován v rubrice Software. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.