OndraMELODIK na modulu Ondra-SD

Jan Heřman (72ka) vytvořil zvukový interface OndraMELODIK. Ten je navržen jako průchozí interface, za který se může připojit modul Ondra-SD. Přiznám se, že na ZX Spectru spousta uživatelů používá několik interfaců zapojených za sebou, což mi připomíná „kombajn“. Líbilo by se mi kompaktní řešení. Rozhodl jsem se tedy vzít zapojení OndraMELODIKu a předělat jej na přídavnou destičku místo stávajícího rozšíření Joy/RTC.

Bohužel jsem musel udělat nějaké ústupky. Oproti originálnímu zvukovému interface jsem zrušil paralelní výstup na tiskárnu. Ale jako hráč jsem naopak chtěl zachovat joystickový vstup. Narazil jsem na problém s místem, takže jsem musel obětovat i RTC. Navíc jsem pro zapojení použil součástky v SMD provedení, abych je vůbec na tak malý PCB naskládal. Zvukový čip SN76489 zůstal v THT provedení. Rozmístění součástek nebylo snadné, protože se nacvakává na stávající modul Odra-SD a mohlo by rozměrově kolidovat. Nakonec se mi vše podařilo rozumně rozmístit. Jelikož trošku ovládám jen návrhový program Eagle, dělal jsem vše v něm. Při testu, jestli to vůbec naroutuji, mi autorouter skončil na nějakých 99%. Pomohl mi zkušený a ochotný kamarád krupkaj, který některé součástky trošku posunul. Autorouter to již zvládl na 100%. Nastala pro mě nejhorší část ručně optimalizovat spoje. Ale zadařilo se a zadal jsem verzi 1.0 PCB do výroby u JLCPCB.

Další problém byl se sháněním SMD čipů. Žádný eshop neměl vše skladem, takže jsem součástky bral z více zdrojů (GME, TME, Aliexpress). Když jsem měl vše doma, PCB jsem osadil a otestoval na Ondrovi s programem „demotest“. Kupodivu se mi z Ondry začala linout hudba. Joystickový port také fungoval. Nechybí i Reset tlačítko pro zvukový čip, které se využije, pokud se z Ondry po resetu line nějaký tón nebo šum. Narazil jsem jen na problém s osazením jack konektoru, kde jedna nožička byla trošku posunutá. Jehlovým pilníkem stačilo lehce jednu nožičku konektoru zpilovat. Bohužel můj Eagle běžný audiokonektor z GME neobsahoval v knihovnách, exportoval jsem ho z jiného projektu. V revizi PCB 1.0a by to mělo být opraveno a jack konetor by měl sedět bez pilování. Při nasunutí modulu Joy/Melodik na Ondra-SD jsem musel ohnout jeden kondenzátor C7 100nF u microSD slotu.

Do ideálního stavu mi chyběla jen krabička. Pilovat originální krabičku mi přijde mimo díky 3D tisku. Opět jsem požádal kamaráda krupkaje, jestli by nějakou nenavrhl. Výsledek vidíte na fotce. Krabička je navržena pro osazený microSD slot ze strany FRB konektoru. Samozřejmě se předpokládá, že FRB konektor je osazený tak, aby co nejvíce trčel z PCB. LED diody jsem si posunul, aby pěkně sedly do otvorů. Krabičku jsem tiskl z černého PETG filamentu na texturované podložce. Pro sešroubování jsem použil 2 vruty do kovu 2,9 x 13mm. Do krabičky můžete osadit i původní modul Joy/RTC.

Autor OndraMELODIKu Jan Heřman (72ka) je hodně plodný a vytvořil hry s jeho podporou. Na krátkém videu se můžete podívat na kompaktní interface Ondra-SD + Joy/Melodik v akci. Kdo nepotřebuje z Ondry tisknout nebo nepoužívá RTC, má na výběr toto řešení ideální pro hráče. Snad se časem rozroste podpora Melodiku v dalším software pro Ondru.

Stažení podkladů pro výrobu: OndraJoyMelodik_v1.0a.zip
Odkaz na model krabičky: www.printables.com

Solaris104

Příspěvek byl publikován v rubrice Hardware. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.