Modul Ondra-SD

Modul Ondra-SD je zařízení, které umožňuje načítat software z microSD paměťové karty. Zařízení Ondra-SD využívá možnosti počítače Ondra s ViLi ROM načítat data přes sériovou linku. Za vývojem stojí Martin K., který experimentoval s přenosem souborů do počítače Ondra s programem OndraLink. Následně vyvinul zařízení ROM card. Modul Ondra-SD je postavený na procesoru 8051, konkrétně Atmel 89C4051. Zde Martin K. zapojil své programátorské schopnosti a naimplementoval do něj podporu SD a SDHC karet naformátovaných systémem FAT32. Modul obsahuje dvě LED diody. Žlutá dioda signalizuje přenos dat a modrá dioda se ovládá softwarově. Pomocí modré diody jsou např. signalizovány kódy chyb při práci s SD kartou a FAT systémem.

Ondra-SD_1 Ondra-SD_2

Když na počítači Ondra zadáme znak hash #, budeme načítat data ze sériové linky. První se načte program __LOADER.BIN, který nám přepne rychlost sériové komunikace z 9600 Bd na 57600 Bd. Pak se již načte souborový manažer _ONDRAFM.BIN, který nám umožní jednoduše vybírat soubory pro načtení. Navíc nám card manažer zobrazuje i verzi FW obsaženého v procesoru Atmel. Souborový manažer obsahuje i easter egg, na který za chvilku přijdete. Načítat můžete programy ve formátu bin (bez hlaviček) a tap (s hlavičkami).

Ondra-SD_3 Ondra-SD_4

Na modul Ondra-SD se dá nasadit další destička s plošným spojem. Martin K. připravil destičku Ondra Joy/RTC, která umožňuje připojit standardní Atari joystick k Ondrovi. Joystikový vstup je oddělen budičem 74HC365. Dále můžeme plošný spoj osadit hodinami reálného času. Plošné spoje pro Ondra-SD a Ondra Joy/RTC nechal vyrobit Martin Lukášek v Číně. Jsou zhotoveny stylově v černé barvě. Modul lze také vsadit do krabičky. Modul Ondra-SD by neměl chybět žádnému majiteli počítače Tesla Ondra. Podrobnější informace si přečtěte na blogu Martina K. Tam si mimo jiné můžete stáhnout nové verze FW, přečíst si sinalizované kódy chyb nebo se podívat na seznam kompatibilních paměťových karet.

Ondra-SD_5

Oficiální web: https://sites.google.com/site/ondraspo186
Video na youtube: Tesla Ondra SPO 186 a modul Ondra-SD

Příspěvek byl publikován v rubrice Hardware. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.