Ondra SPO 186

Počítač Ondra SPO 186 je československý osmibitový počítač z roku 1986. Ondru navrhl Ing. Eduard Smutný a Ing. Jan Mercl, software napsal Ing. Tomáš Smutný v Tesle Elstroj. Výrobu Ondry pak zajistila Tesla Liberec. Počítač Ondra měl být levný počítač pro děti. Vyskytoval se ale většinou v počítačových kroužcích pod záštitou Svazarmu nebo Domu pionýrů a mládeže. Počítač Ondra má své jméno odvozeno od syna Ing. Eduarda Smutného, který na klávesnici trénoval porušenou motoriku prstů po mozkové obrně. Počítačů Ondra bylo vyrobeno přes 2000 kusů. Já třeba vlastním Ondru i se sériovým číslem 1727.
OndraSPO186 SN_Ondry
Počítač obsahuje mikroprocesor UB880D (východoněmecký klon Z80) taktovaný na 2MHz. Počítač disponuje pamětí RAM 64KB. Paměť ROM je veliká 4KB a je rozšířitelná až na 16KB. Původně se Ondra dodával s Tesla ROM, která byla odvozena z MIKOSu 4.0 ze SAPI. Později Vít Libovický vytvořil na míru Ondrovi tzv. SSM ROM (někdy označovanou jako ViLi ROM), pro kterou vzniklo více softwarového vybavení. Grafika Ondry je monochromatická s rozlišením 320 x 240 bodů (maximální rozlišení je až 320 x 255 bodů). Ondra obsahuje pouze kompozitní video výstup. Ale k Ondrovi šel připojit externí UHF modulátor. Ondra umí generovat 7 tónů, které ovšem netvoří hudební stupnici. Počítač má 37 tlačítkovou klávesnici, která má oddělené kurzorové klávesy. Na boku počítače nalezneme tlačítko NMI. K Ondrovi se dodával napájecí zdroj 9V/0,8A. Ondra obsahuje expanzní 20 pinový FRB konektor, přes který můžeme připojit tiskárnu s rozhraním Centronics nebo křížový ovladač (joystick). S ViLi ROM můžeme u FRB konektoru využít i sériové rozhraní (síť). K Ondrovi se připojoval klasický kazetový magnetofon, který se dal ovládat pomocí relé.
OndraComputerOpened OndraComputerBox
Původní Ondra s Tesla ROM se dodával s pěti příručkami. Mezi ně patří Návod k obsluze, TEDIT, TOOL a BASIC. Mezi základní softwarové vybavení patřil programovací jazyk BASIC EXP/G V5.0. Dále to byl textový editor TEDIT a programový blok TOOL pro práci s jazykem symbolických adres (assembler). S novější SSM ROM se objevilo pro Ondru více softwaru. Byl to programovací jazyk Pascal, assembler EditASM, programovací jazyk pro začátečníky Karel, kopírovací program Copy File, pro zpětnou kompatibilitu Mikos v5. Také se objevilo pár her, mezi které patří textová hra Město robotů. Dále vzniklo několik konverzí her ze ZX Spectra jako Pssst, Jetpac, Jet Set Willy, Galaxians, Planetoids.
OndraComputer
U počítače Ondra se po zapnutí s Tesla ROM objeví nápis „Ondra V.5“, u Ondry s ViLi ROM nápis „Zdraví Vás Ondra“. V Ondrovi jsou většinou použité sovětské EPROMky, které mohou být časem deprogramovány. Také se používali paměti EPROM 2716 z Tesly. Díky větší softwarové podpoře a možnosti nahrávat programy přes sériovou linku doporučuji přeprogramovat EPROMky obsahem SSM ROM.
Ondra_1 Ondra_2
Stažení ROM: Ondra_rom.zip

Příspěvek byl publikován v rubrice Hardware. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.